Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο, είναι κόρη

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο, είναι κόρη» λέει ο θυμόσοφος λαός, θέλοντας να τονίσει έτσι τη σχέση μητέρας-κόρης.
Η σύγχρονη ψυχολογία έχει δημιουργήσει κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται οι σχέσεις ανάμεσα σε μητέρα και κόρη. Κολλητές φίλες, αδερφές, αλλαγή ρόλων, σύγκρουση προσωπικοτήτων είναι κάποιες από αυτές που θα αναλύσουμε μέσα από τη συγκεκριμένη ενότητα. Σε κάθε περίπτωση θα «φωτίσουμε» τα θετικά σημεία, θα επισημάνουμε τα αρνητικά και θα δώσουμε μια κατεύθυνση, ώστε οι σχέσεις μητέρας- κόρης να βελτιωθούν ή ακόμη και να αποκατασταθούν.
 «Κολλητές» φίλες
Είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος αυτό το χαρακτηριστικό της σχέσης, αφού μητέρα και κόρη μοιράζονται μυστικά και εμπειρίες και λειτουργούν σαν δυο πολύ καλές, «κολλητές» φιλενάδες.
Το θετικό είναι πως και οι δύο λειτουργούν με ισότιμους όρους ανταγωνισμού και η κόρη διδάσκεται από τη μητέρα της πώς να έχει αυτοπεποίθηση, ενώ η μητέρα παίρνει από την κόρη λίγη από την ξεγνοιασιά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια της γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον, Deborah Tannen, «από την άποψη αυτή πρόκειται για μια σχέση που στηρίζεται στην υγιή επικοινωνία και τον εποικοδομητικό ανταγωνισμό».
Το αρνητικό είναι πως κάποιες στιγμές τα όρια χάνονται κι όταν η κόρη έχει ανάγκη από τη μητέρα της, εκείνη δεν μπορεί να φερθεί ως γονιός ή το αντίθετο. Όταν η μητέρα- φίλη πρέπει να σταθεί δίπλα στην κόρη της ως μητέρα- γονιός, τότε η κόρη δεν της δίνει την απαραίτητη σημασία, επειδή ακριβώς δεν την έχει νιώσει ως γονιό αλλά ως φίλη της.
Επιπλέον, εξαιτίας της φιλικής σχέσης είναι πολύ πιθανόν η μητέρα να θέσει σε κίνδυνο, άθελά της, τη σχέση της κόρης με τον πατέρα της. Για παράδειγμα, όσο φυσικό είναι η κόρη να συζητάει με τη μητέρα- φίλη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις ερωτικές της σχέσεις, άλλο τόσο περίεργο (ή αφύσικο αν προτιμάτε) είναι η κόρη να ακούει τα παράπονα της μητέρας για τον πατέρα της.
Προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις τους, θα πρέπει πρωτίστως η μητέρα να βάλει όρια και να ξεκαθαρίσει τις θέσεις, κάνοντας σαφείς τους ρόλους και τις υποχρεώσεις της κάθε μιας. Η μητέρα είναι εκείνη που θα διατηρήσει τις ισορροπίες, που θα επιδιώξει και θα εξασφαλίσει την ιδανική επικοινωνία με την κόρη της. Ταυτόχρονα, θα γίνει η ίδια και ένα πρότυπο συμπεριφοράς για την κόρη της, όταν γίνει κι εκείνη με τη σειρά της μητέρα.
Αδερφική σχέση
Όταν κυκλοφορούν μαζί στον δρόμο, όλοι νομίζουν πως είναι αδερφές. Μπορεί να μην βλέπουν, για παράδειγμα, κάθε βράδυ ταινίες στο dvd- player έχουν, όμως, μια ιδιαίτερη σύνδεση και επικοινωνία.
Το θετικό είναι πως τους αρέσει η επικοινωνία που έχουν και παρόλη τη διαφορά ηλικίας χαίρονται που μπορούν και καταλαβαίνουν η μία τον χαρακτήρα της άλλης.
Το αρνητικό είναι πως στη συγκεκριμένη κατάσταση υπάρχει και η αντιπαλότητα που ισχύει ανάμεσα στα αδέρφια του ιδίου φύλου. Πάντα θα υπάρχει ή θα υποβόσκει το συναίσθημα του ανταγωνισμού, το οποίο, επειδή ακριβώς λαμβάνει χώρα μέσα στον στενό οικογενειακό κύκλο, εντοπίζεται και καταστέλλεται πολύ γρήγορα.
Το πρόβλημα αρχίζει να μεγεθύνεται, όταν η κόρη συγκρίνει τον εαυτό της με τη μητέρα της και διαπιστώνει πως «υπολείπεται» αυτής. Για παράδειγμα, η κόρη μπορεί να νιώσει πως η μητέρα της είναι καλύτερη, εξυπνότερη, ομορφότερη και πιο επιτυχημένη από την ίδια.
Η λύση του προβλήματος βρίσκεται και πάλι στα... χέρια της μητέρας, η οποία θα προσπαθήσει να μετριάσει τα όποια ανταγωνιστικά συναισθήματα υπάρχουν, θα ενθαρρύνει την κόρη της και θα είναι υποστηρικτική στις όποιες αποφάσεις πάρει. Τέλος, θα πρέπει και οι δύο να επιδιώξουν να καταλάβουν η μια τις δυνατότητες της άλλης.
Εάν τα πράγματα χειροτερεύουν, τότε λίγη απόσταση (εάν βεβαίως αυτή είναι εφικτή) θα κάνει καλό σε μητέρα και κόρη. Ο χρόνος που θα περάσουν χώρια θα τις βοηθήσει να σκεφτούν τα γεγονότα πιο καθαρά και όταν ξανασμίξουν, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τα όρια της σχέσης τους.
Αλλαγή ρόλων
Η αλλαγή των ρόλων, όταν δηλαδή η κόρη παίρνει τον ρόλο της μητέρας, συμβαίνει κυρίως είτε για λόγους υγείας, όταν η μητέρα έχει την απόλυτη ανάγκη από τη φροντίδα της κόρης της, είτε για οικονομικούς λόγους, όταν η κόρη υποχρεώνεται να εργαστεί για να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη μητέρα της. Ακόμη, όταν λόγω ηλικίας η νεαρή μητέρα δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της και αναγκάζεται να πάρει στα χέρια της τα «ηνία» της ζωής η κόρη.
Το θετικό είναι πως στην περίπτωση που η μητέρα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, η σχέση μητέρας- κόρης βελτιώνεται, ενώ «και οι δυο πλευρές αποδέχονται τις θέσεις τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιβλίο «Μητέρες και κόρες: ανάμεικτα συναισθήματα», η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Purdue στο West Lafayette, Indiana, Caren Fingerman.
Το αρνητικό είναι πως όταν η κόρη, αντί της μητέρας, παίρνει τη σκυτάλη της ζωής στα χέρια της, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλή και σκληρή δουλειά, με πολλές απαιτήσεις και αβεβαιότητα. Υπάρχει εκνευρισμός και ένταση, καθώς η κόρη είναι μόνη της και δεν μπορεί να πάρει βοήθεια από τη μητέρα της.
Για να βελτιωθεί η σχέση, θα πρέπει η κόρη να είναι λιγότερο κυριαρχική στη μητέρα και η μητέρα λιγότερο «αδύναμη». Η επικοινωνία των δύο γυναικών είναι, για πολλοστή φορά, το μυστικό της επιτυχημένης και ισορροπημένης σχέσης. Η μητέρα ενθαρρύνει και βοηθάει με τον τρόπο της την κόρη της και η κόρη αφήνει «χρόνο και χώρο» στη μητέρα. Όταν η μια λειτουργεί συμπληρωματικά της άλλης, τότε έχει επιτευχθεί ο στόχος.
Σύγκρουση προσωπικοτήτων
Πολύ πιθανόν η μια να είναι πεισματάρα και η άλλη όχι, η μια να είναι ισχυρογνώμων και η άλλη όχι. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως... «τρώγονται σαν τον σκύλο με τη γάτα».
Το θετικό που υπάρχει στη συγκεκριμένη σχέση, είναι πως από τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις βγαίνει, τις περισσότερες φορές, κάτι καλό.
Το αρνητικό είναι πως η κόρη βρίσκεται σε σύγχυση σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της και τις αντιδράσεις τόσο στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό. Νιώθει πως είναι ανίσχυρη και πως η μητέρα της ίσως και να την αγνοεί, επειδή δεν είναι όπως εκείνη θα ήθελε.
Για να επανέλθει η ισορροπία στη σχέση των δύο γυναικών, θα πρέπει η μητέρα να υποτιμήσει λίγο τις δυνατότητές της και να τονίσει τα ταλέντα και τις δεξιότητες της κόρης της. Από την πλευρά της, η κόρη θα πρέπει να ακούει τις συμβουλές της μητέρας της, ακόμη και εάν δεν πρόκειται να τις τηρήσει. Η σχέση μητέρας- κόρης θα βελτιωθεί σημαντικά, εάν η μια κάνει ένα βήμα πίσω και η άλλη ένα βήμα μπροστά.

β.  τζαβελλα
 Σχέσεις μητέρας-κόρης

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Κάθε εμπιστοσύνη είναι επικίνδυνη, αν δεν είναι ολοκληρωτική.

“Ο Γιούνγκ έλεγε: 'προβάλλω τη σκιά μου στο σύντροφό μου και βλέποντάς την, την ανακαλύπτω'. Δηλαδή, μιλώντας για εμπιστοσύνη, μπαίνοντας σε μια σχέση αποκτώ έναν παρατηρητή στην καθημερινότητά μου που καλό είναι να τον εμπιστεύομαι”.
Συχνά, η έλλειψη εμπιστοσύνης "θολώνει" το άτομο που "πάσχει" από αυτήν.Το άτομο αυτό δεν είναι αντικειμενικός δέκτης όλων όσων συμβαίνουν και συχνά οδηγείται σε λάθος συμπεράσματα και δημιουργεί έτσι ένα αρνητικό κλίμα το οποίο, τον αποπροσανατολίζει από την θετική εικόνα της σχέσης .Παρατηρώντας ένα υπέροχο κόσμο πίσω από ένα γυαλί, δεν μπορείς να διακρίνεις τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά! Καθώς προσπαθείς να "χορτάσεις" με τις εικόνες του τόπου που παρατηρείς... πλησιάζεις το γυαλί... και αναπνέοντας, με τα χνώτα σου... θολώνεις το γυαλί και η εικόνα χάνεται! Αυτά που μπορείς να διακρίνεις είναι λιγότερα απ' ότι πριν, και η "νέα" εικόνα που έχεις στο μυαλό σου έχει χάσει την μαγεία της, και τελικά θυμίζει ένα απλό και συνηθισμένο τοπίο.

Παρακατω παραθετω την αλφαβητα στις σχεσεις συμφωνα με τον Λεο Μπουσκαλια: 
α. Aφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις σου. Οι ανθεκτικές σχέσεις δημιουργούνται, δεν προκύπτουν τυχαία.
Βρες ξανά την επαφή με την τρέλα που υπάρχει μέσα σου. Η τρέλα αυτή, σε συνδυασμό με μια ισχυρή δόση στοργής, παρέχει τα εχέγγυα ότι η σχέση σου δεν θα κατρακυλήσει ποτέ στην πλήξη!
Γράψε όλους τους λόγους που σε κάνουν ν΄αγαπάς κάθε πρόσωπο που είναι σημαντικό για σένα. Οταν τα πράγματα αγριέψουν, βγάλε τον κατάλογο και ξαναδιάβασέ τον. Λύνει τα προβλήματα πολύ γρήγορα.
Διώξε την υπερηφάνεια. Συνήθως είναι εσφαλμένη, δημιουργεί φραγμούς και εμποδίζει τη γνήσια οικειότητα και το δέσιμο σε μια σχέση.
Εγκατάλειψε την ανάγκη για έλεγχο. Οι σχέσεις δεν είναι αθλητικά γεγονότα. Κανείς δεν κερδίζει τον αγώνα μόνος.

Ζήσε με ευγνωμοσύνη! Σαν να ήσουν μόνος, και οι άλλοι είναι τα δώρα που σου προσφέρονται για να πλουτίσεις και να διευρύνεις τη ζωή σου.
Ηρεμα και συνειδητά πάρε την απόφαση να πάψεις να σκέφτεσαι με τους όρους του παντοτινού και του αιώνιου. Σκέψου με τους όρους του “τώρα” και το παντοτινό θα φροντίσει μόνο του για τον εαυτό του.
Θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να κάνεις δικές σου τις δυσκολίες των άλλων. Αν ταυτίζεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς και τα προβλήματά  τους, η λύση τους γίνεται δυο φορές πιο πολύπλοκη.
Ικανοποίησε την ανάγκη των αγαπημένων και του ίδιου σου του εαυτού για προσωπικό χρόνο και χώρο. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να περνάει κάθε ελεύθερη στιγμή του μ΄εκείνους που αγαπά.
Κράτα  το παιδί μέσα σου ζωντανό και παιχνιδιάρικο! Eίναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να απολαμβάνεις τη ζωή.
Λύσε τα δεσμά που σε κρατούν προσκολλημένο στις πληγές του παρελθόντος. Μέσα από τις εμπειρίες γίνε πιο προσεκτικός, συμπονετικός  κι ευαίσθητος, όχι πιο σκληρός κι απόμακρος.
Μη φοβάσαι τις διαφωνίες και τους καβγάδες. Οι μόνοι που δεν καβγαδίζουν είναι οι αδιάφοροι και οι νεκροί. Οταν τελειώσει ο καυγάς, ξέχασέ τον.
Να καλλιεργείς τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση σε κάθε σχέση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη φιλοφρόνηση από τα χαρούμενα και φωτεινά πρόσωπα που σε υποδέχονται όταν περνάς το κατώφλι μιας πόρτας.

Ξεκαθάρισε πως η αγάπη είναι αδιαπραγμάτευτη και ποτέ μην υποχρεώνεις κάποιον να κάνει οτιδήποτε “στο όνομα της αγάπης”.
Οδήγησε τις σχέσεις και τον ίδιο σου τον εαυτό μακριά από το δρόμο της ενοχής. Τελικά δεν είμαστε τόσο κακοί όσο νομίζουμε!
Προσπάθησε να βλέπεις τους ανθρώπους σαν καλούς και όμορφους, ακόμα κι αν κάνουν ό,τι μπορούν για να μη δώσουν αυτή την εντύπωση.
Ρώτα τον εαυτό σου στο ξεκίνημα μιας σχέσης: “Μήπως σχεδιάζω να αλλάξω το πρόσωπό αυτό; “ Αν η απάντησή είναι “ναι”,  άφησε το πρόσωπο αυτό ήσυχο. Θα ζήσει πολύ καλύτερα χωρίς εσένα. Κι εσύ επίσης.
Σεβάσου τις σχέσεις του άλλου προσώπου, πέρα από σένα. Αν είναι σημαντικές για το πρόσωπο που αγαπάς, τότε να είναι σημαντικές και για σένα.
Τόλμησε να κάνεις κάτι που θα προτιμούσες να αποφύγεις, μόνο και μόνο για να κάνεις πιο ευτυχισμένο ένα αγαπημένο πρόσωπο. Οταν ξεφεύγεις από το “εγώ δεν…”, το  “εμείς” γίνεται πιο δυνατό.
Υιοθέτησε την ευελιξία, την ελαστικότητα, την κατανόηση και τη ζεστασιά ως τρόπο σκέψης για να λύνεις τα προβλήματα που προκύπτουν. Μάθε να λυγίζεις, είναι προτιμότερο από το να τσακίζεις.
Φρόντισε να παραμείνεις ολόκληρος ως άτομο, πέρα από τη σχέση, μολονότι είσαι το μισό μέρος της σχέσης.
Χρησιμοποίησε τα προβλήματα σαν μικρά θαύματα που μπορούν να σου φέρουν γνώση και αλλαγή.
Ψάξε να βρεις, όσο γεμάτη κι απαιτητική κι αν είναι η μέρα σου, λίγο χρόνο για να  επικοινωνήσεις εγκάρδια και χαλαρά με το σύντροφό σου. Ετσι δεν θα καταλήξετε  ποτέ δυο ξένοι.
Ωρίμασε μέσα από τις σχέσεις σου, αναγνωρίζοντας ότι – στην πορεία του χρόνου – όσα πιο πολλά μαθαίνουμε για την επίλυση προβλημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο πιο ικανοί γινόμαστε ν΄αγαπάμε ο ένας τον άλλο…

 Τέλος, πάντα να επιδιώκεις την εξέλιξη. Όταν φυτεύεις ένα λουλούδι, ξεκινάς σκάβοντας στο χώμα. Το σκάψιμο στο ‘’χώμα’’ της σχέσης σου μπορεί να σου προκαλέσει πόνο. Όμως αυτός ο πόνος προετοιμάζει το χώμα για την μελλοντική εξέλιξη. Μη φοβάσαι τις αναταραχές, τις κρίσεις ή τις αμφιβολίες. Αυτά είναι το λίπασμα για την ανάπτυξη και την αλλαγή στη σχέση σου.
Αγκάλιασε τις δυσκολίες. Όταν αποφασίσεις να χτίσεις την εμπιστοσύνη στη σχέση σου δεσμεύεσαι να αντιμετωπίσεις και λίγο πόνο. Όμως όσο έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτό τον πόνο, όχι μόνο γίνεσαι πιο δυνατός σαν προσωπικότητα, αλλά ενισχύεις και τη συντροφικότητά σου.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Once in a blue moon




«Μπλε» πανσέληνος, η δεύτερη του Αυγούστου
 Μπλε πανσέληνος, ονομάζεται η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου.  Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού θα έχουμε φέτος δύο πανσελήνους  και η δεύτερη αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη, αλλά και επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε.

Αυτό συνέβη το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που ισοδυναμούσε με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Το χώμα και η στάχτη που εκτινάχτηκαν στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έκαναν το φεγγάρι να δείχνει μπλε. Η γαλάζια όψη της σελήνης που αντίκριζαν τότε οι άνθρωποι, έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της  έννοιας του «σχεδόν ποτέ», λόγω της σπανιότητας της. Από τότε, η δεύτερη αυτή πανσέληνος του Αυγούστου  ονομάζεται «μπλε σελήνη»...

Σελας : Μαγεία στον ουρανό

 
Με τον όρο «πολικό σέλας» εννοούμε τόσο το βόρειο όσο και το νότιο. Η διεθνής ονομασία του είναι «aurora», το όνομα της θεάς της αυγής, ενώ το ελληνικό της όνομα, όπως περιγράφεται στην Ελληνική Μυθολογία, είναι Ηώ. Δεν συνδέεται συμπτωματικά με την αυγή, αφού το φως την ώρα εκείνη θυμίζει το κόκκινο φως του πολικού σέλαος. Η λατινική ονομασία του Βορείου Σέλαος είναι “Aurora Borealis”. Αντίθετα του νοτίου είναι “Aurora Australis”
Το σέλας εμφανίζεται κοντά στους πόλους όπου ενεργητικά σωματίδια του ηλιακού ανέμου συναντούν τη γήινη ατμόσφαιρα. Το βόρειο σέλας είναι κατά κανόνα ορατό μόνο σε μια ζώνη 60-70 μοιρών βόρειου πλάτους, ενώ το νότιο σέλας εμφανίζεται στην αντίστοιχη ζώνη νότια. Με λίγη τύχη, όταν ο Ήλιος είναι ιδιαίτερα δραστήριος, το βόρειο σέλας είναι ορατό ακόμη και από τις 50 μοίρες, κάπου δηλαδή στη βόρεια Κεντρική Ευρώπη.
Το σέλας δημιουργείται όταν τα φορτισμένα ηλεκτρόνια του ηλιακού ανέμου αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης και επιταχύνονται κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του προς του πόλους. Καθώς εισέρχονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τους πόλους, συγκρούονται με άτομα και μόρια οξυγόνου και αζώτου της ατμόσφαιρας, τα οποία και διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα, για να επανέλθουν στην αρχική και σταθερή τους κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν το πλεόνασμα της ενέργειάς τους με τη μορφή φωτονίων, των οποίων η ενέργεια αντιστοιχεί σε εκείνη του ορατού φωτός. Όσο εντονότερη είναι η ηλιακή δραστηριότητα, τόσο εντονότερος είναι ο ηλιακός άνεμος και τόσο περισσότερη ενέργεια έχουν τα φορτισμένα σωματίδια που τον αποτελούν. Ανάλογη όλων αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι και η ένταση του σέλαος, καλύπτοντας έτσι ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο φωτεινοί δακτύλιοι γύρω από τους πόλους είναι σε μεγάλο βαθμό είδωλα ανεστραμμένα μεταξύ τους. Τις ενεργές περιόδους, ορατό από μεγάλη απόσταση είναι κυρίως το ερυθρό φως. Το χρώμα προκύπτει από τα άτομα οξυγόνου σε ύψος 300-400 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να γίνεται ορατό από πολύ μακριά. Χαμηλότερα, στα 100 χιλιόμετρα, συμμετέχει και το άζωτο στο χρωματισμό του φωτός, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όμορφους κιτρινοπράσινους χρωματισμούς μαζί με ιώδες και μπλε χρώμα. Το σέλας δεν υπάρχει μόνο στη Γη. Όλοι οι πλανήτες με ατμόσφαιρα ανταποκρίνονται με μια φωτεινή αντίδραση στα σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Ωστόσο, απαιτείται και μαγνητικό πεδίο για να αποκτήσει το φως αντίστοιχη υφή αυτού που απαντά στη Γη. Τα μαγνητικά πεδία του Κρόνου και του Δία βρίσκονται σε παράλληλη θέση ως προς τους άξονες περιστροφής τους. Γι’ αυτό έχουν τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο ένα φωτεινό δακτύλιο. Αν το μαγνητικό πεδίο δεν είναι παράλληλο προς τον άξονα περιστροφής, όπως στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, τότε η εικόνα είναι πιο σύνθετη.
Λαογραφία
Στη λαογραφία των βορείων λαών το Σέλας ήταν επόμενο να έχει συνδεθεί με υπερβατικές ερμηνείες.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1732 ο Anders Celsius σημείωσε στο ημερολόγιό του πως το Βόρειο Σέλας ήταν τεράστια φωτιά που κατά τις πεποιθήσεις της εποχής προερχόταν από ηφαίστεια που υπάρχουν στον Β. Πόλο, από τον Θεό, για να ζεσταίνονται οι άνθρωποι.
• Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους Ταράνδους τους.
• Οι Φιλανδοί ότι ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν τους δαίμονες.
• Οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.
• Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας οι κάτοικοι πίστευαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα πως το Βόρειο Σέλας είναι γριές ανύπαντρες γυναίκες στον ουρανό που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντήλια τους. Πίστευαν δε πως το Σέλας ερχόταν για να πάρει τις ανύπαντρες γυναίκες που είχαν ήδη γεράσει! -”Αυτή είναι τόσο γριά που θα ‘ρθει να τη πάρει το Σέλας”, έλεγαν.
• Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους δικούς τους. Έτσι κατά τη διάρκεια του φαινομένου ούτε μιλούσαν ούτε σφύριζαν φοβούμενοι μη κατέβει το Σέλας χαμηλά και τους αρπάξει αναγνωρίζοντάς τους από τη φωνή.
• Αλλά και οι Ινδιάνοι της Αμερικής (Καναδά) πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν οι τεράστιες φωτιές που άναβαν τα ουράνια δαιμόνια όταν μαγείρευαν φάλαινες για να φάνε! Άλλοι ινδιάνοι (οι Φοξ) πίστευαν ότι πρόκειται για μεγάλη συνάθροιση πολεμιστών, κοντά στο Βόρειο Πόλο, όπου έβραζαν τους εχθρούς τους σε μεγάλα καζάνια.
• Τέλος οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας πίστευαν πως οι παλιοί πρόγονοί τους έφθασαν στο Νότιο Πόλο και παγιδεύτηκαν εκεί και τώρα ανάβουν μεγάλες φωτιές για να συνεννοηθούν με τους σημερινούς απογόνους τους για να πάνε να τους ελευθερώσουν.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει ν’ αναφερθεί η άγρια εκμετάλλευση του φαινομένου, πιθανώς και ασύγγνωστα, κατά τον Μεσαίωνα από την εκκλησιαστική τότε εξουσία ως προμήνυμα μεγάλου κακού σκορπώντας τον φόβο στους πιστούς, που δεν συμμορφώνονταν, αποδεχόμενη τεράστιες περιουσίες. Πολλές γκραβούρες της εποχής παρουσιάζουν το Σέλας ως θηρίο της κόλασης με στόχο την καταστροφή.
 Προς το τέλος της διάρκειας του φαινομένου που φθάνει και τις έξι ώρες, μπορεί να παρατηρηθεί, όχι πάντα, και το “στέμμα του Σέλαος” (corona aurora). Από το κέντρο του ουράνιου θόλου εμφανίζεται αιφνίδια ένα κυκλικό φως σαν στεφάνι από την περιφέρεια του οποίου εκτείνονται κάθετες λευκές ακτίνες προς το έδαφος δημιουργώντας την εντύπωση ενός γιγάντιου φωτεινού στέμματος και που στρέφεται με ταχύτητα, με ενδιάμεσες αιφνίδιες στάσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό φαινόμενο διαρκεί από μόλις λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μισό λεπτό της ώρας και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Η παρατήρηση αυτού του φαινομένου είναι ασύλληπτης ομορφιάς.
 

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Οδευοντας προς την πανσεληνο του μηνα.

..

Χτες η καθιερωμενη βολτα πλακα-μοναστηρακι μας εξεπληξε ευχαριστα. Εκει στους αερηδες γινοταν μια υπαιθρια συναυλια με χορευτες μπαλετου οι οποιοι χορευαν στο σεληνοφως τη σονατα του φεγγαροφωτος του Μπετοβεν. Η βραδια μοσχομυριζε γιασεμι κι ενα φρεσκο αερακι μας δροσιζε κι απαλυνε την ατμοσφαιρα της Αθηνας. Πραγματικα εκει στα Ναυπλιοτικα της Πλακας νιωθεις οτι εισαι εκτος τοπου και χρονου, σε αλλη χωρο-χρονο διασταση.
Kαλο μηνα να 'χουμε