Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
Για τον Aνσελ Aνταμς ειχα διαβασει σε ενα περιοδικο οταν ημουν μαθητρια στο λυκειο. Ειχα πραγματικα τοσο ενθουσιαστει με τον τροπο που φωτογραφιζε σε ασπρομαυρο φοντο, τα αχανη, ανυποτακτα, αδαμαστατα τοπια της Αμερικης που εσκισα τις φωτογραφιες απο το περιοδικο για να τις κρατησω..
Και διαβασα λοιπον, σ’ ενα δωρεαν εντυπο την προηγουμενη εβδομαδα οτι το μουσειο Μπενακη στην Πειραιως φιλοξενει 72 πρωτοτυπες εκτυπωσεις που τις ειχε διαλεξει ο ιδιος ως δειγματα της δημιουργιας του και χαρηκα τοσο πολυ που ενα μαθητικο μου ονειρο πραγματοποιειται..
Φυσικα και εσπευσα να παω και ειναι η προταση μου για αυτη την εβδομαδα.
Τα τοπια αν και ασπρομαυρα ειναι σαν να ειναι ζωντανα. Ειναι τοσο καθαρες και απεριττες ολες οι αποχρωσεις του γκρι οταν φωτογραφιζει μια λιμνη, μια λευκα, μια χαραδρα, εναν αμμολοφο και ειναι τοσο εντονη η αντιθεση του μαυρου με το λευκο αναλογα δηλαδη με το ποσο μπλε ειναι ο ουρανος, η ποσο δυνατα βαραει ο ηλιος το βραχο ή την αμμουδια που ειναι σαν να μπαινεις μεσα στη φωτογραφια και να γινεσαι κομματι της.
Ωρες που θα περνουσε στο σκοτεινο δωματιο αυτος ο μερακλης ανθρωπος προκειμενου να εμφανισει τις φωτογραφιες του...
Αραγε τι θα ελεγε για τις ψηφιακες καμερες και τα κινητα-καμερες με την σουπερ αναλυση που εχουν κατακλυσει την αγορα σημερα?...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Πολύ καλή έκθεση για τον άνθρωπο που ουσιαστικά καθιέρωσε το περίφημο ζωνικό σύστημα στη φωτογραφία και πίστευε ότι μια φωτογραφία ολοκληρώνεται μόνο με τη σωστή εκτύπωση και εμφάνιση στο σκοτεινό θάλαμο-πρέπει δηλαδή να περάσει από όλα τα σταδιά της με αρτιότητα-. Προσωπικά δεν είμαι κατά της ψηφιακής φωτογραφίας, το μέσο εξελίσσεται χωρίς να υποβαθμίζει την τέχνη. Ανέκαθεν υπήρχαν και θα υπάρχουν καλλιτέχνες και έμπνευση. Μάλιστα η νέα τεχνολογία δίνει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να ασχοληθεί με τη φωτογραφία με πολύ λιγότερα έξοδα - εκτυπώσεις σε εργαστήρια έξω ή δημιουργία σκοτεινού θαλάμου τα παλιότερα χρόνια- Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα εδώ Νατ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου πως είναι μόνο για στιγμιότυπα και σουβενιρ και σαφέστατα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια καλή φωτογραφική μηχανή-βλέπε DSLR- με κάποιες δυνατότητες, καταρχάς ακόμα και τα καλύτερα κινητά έχουν τον αισθητήρα πολύ κοντά στο φακο κ.α.
Δημοσίευση σχολίου